7 Gajet Yang Wajib Dimiliki Setiap Freelancer

Sebagai seorang freelancer professional, anda memerlukan lebih daripada sekadar laptop yang padu dan sambungan internet yang kuat. Dalam zaman digital hari ini, terdapat banyak alat dan gajet yang boleh membantu anda mempercepatkan aliran kerja, meningkatkan produktiviti anda, dan meningkatkan kualiti kerja anda. Daripada headphone pembatalan bunyi yang membantu anda fokus dalam kedai kopi yang hingar-bingar hingga pengecas mudah alih atau powerbank dan pelbagai lagi gajet yang wajib dimiliki setiap freelancer. Sama ada anda penulis, pereka grafik, atau pakar coding, alat atau gajet ini dapat memberikan perubahan yang signifikan dalam rutin harian anda dengan membantu anda bekerja lebih bijak dan lebih efisien. Dalam artikel ini, saya akan menyenaraikan gajet paling penting yang setiap freelancer perlu pertimbangkan untuk ditambahkan ke dalam koleksi alat bantuan kerja mereka.

Kepentingan mempunyai ruang kerja yang betul

Sebelum kita meneliti gajet yang setiap pekerja bebas atau freelancer perlukan di ruang kerjanya, adalah penting untuk memahami kepentingan mempunyai ruang kerja yang betul. Ruang kerja yang selesa dan produktif dapat memberikan impak yang besar pada kualiti dan hasil kerja anda. Berikut adalah beberapa faedah mempunyai ruang kerja yang disusun dengan baik:

susunan meja kerja dan laptop
Ini adalah sekadar contoh ruang kerja, saya mempunyai ruang kerja yang lain juga. Ini adalah salah satunya.

Produktiviti yang meningkat

Ruang kerja yang direka dengan baik dapat meningkatkan produktiviti anda. Apabila anda mempunyai semua alat dan gajet yang diperlukan, anda dapat memberi tumpuan kepada kerja anda tanpa sebarang gangguan. Ruang kerja yang selesa juga dapat membantu anda mengelakkan ketidakselesaan fizikal, yang boleh mengganggu dan mengurangkan produktiviti anda.

Kualiti kerja yang lebih baik

Ruang kerja yang selesa juga dapat meningkatkan kualiti kerja anda. Apabila anda bekerja dalam persekitaran yang selesa, anda lebih cenderung untuk kreatif dan mencipta idea inovatif. Anda juga kurang cenderung membuat kesilapan atau terlepas perkara penting.

Keseimbangan kerja-hidup yang lebih baik (work-life-balance)

Ruang kerja yang direka dengan baik juga dapat membantu anda mengekalkan keseimbangan kerja-hidup yang sihat. Apabila anda mempunyai ruang kerja yang khusus, anda dapat memisahkan kerja dari kehidupan peribadi anda. Ini dapat membantu anda mengelakkan keletihan dan meningkatkan kesejahteraan anda secara keseluruhan.

7 Gajet Terbaik Untuk Freelancer

Sekarang setelah kita memahami kepentingan mempunyai ruang kerja yang direka dengan baik, mari kita lihat gajet penting yang setiap pekerja bebas perlukan.

1. Laptop: Nadi Kehidupan Seorang Freelancer

Laptop adalah alat paling penting dalam kehidupan seorang freelancer. Ianya adalah alat untuk anda melakukan kerja, berkomunikasi dengan klien, dan menguruskan projek anda. Ketika memilih laptop, anda perlu mempertimbangkan faktor seperti mudah alih, kuasa pemprosesan, dan daya tahan bateri. Laptop yang ringan dengan bateri yang tahan lama adalah ideal untuk freelancer yang bekerja di mana saja mereka berada.

Salah satu laptop yang terbaik untuk freelancer adalah Surface Pro. Ia ringan dan nipis, mempunyai bateri cukup untuk lepak di kedai kopi, dan cukup berkuasa untuk menangani kebanyakan tugas. Surface Pro juga mempunyai paparan PixelSenseâ„¢ Flow yang menakjubkan, yang menjadikannya ideal untuk sentuhan kapasitif dan sentuhan stylus. Sesuai untuk kerja 2 dalam 1. Kemungkinan anda perlukan sedikit contengan di permukaan skrin. Selain itu, bidang kerja saya hanya perlukan kuasa pemproses paling minimum Intel Core i3. Pilihan lain adalah Asus Vivobook, yang mempunyai reka bentuk yang elegan dan bateri tahan lama.

Ketika memilih laptop, penting untuk mempertimbangkan bajet anda juga. Walaupun laptop spesifikasi tinggi boleh menjadi mahal, ianya sering menawarkan prestasi dan daya tahan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak laptop yang sederhana spesifikasi yang masih boleh menyelesaikan tugas dengan baik. Jika anda banyak melayari internet dan melakukan kerja menerusi Google Sheet atau Excel, laptop Core i3 dengan storan SSD sudah memadai. Tidak perlu membazir membeli model yang spesifikasi tinggi.

Kenapa saya menyarankan Asus Vivobook dan Surface Pro? Sebabnya secara peribadi saya sudah menggunakan kedua jenama laptop ini bertahun lamanya dan masih kekal memberikan prestasi yang mantap.

kopi Richiamo dan surface laptop
Surface Pro 7 adalah laptop yang saya gunakan khas untuk kerja sahaja. Tiada fungsi yang lain. Tiada hiburan dan tiada gaming. Segalanya satu tujuan untuk kerja semata-mata.
Asus Laptop Vivobook A407u
Sebaliknya laptop Asus Vivobook ini adalah tujuan all in one dan untuk dilanyak ke sana ke mari. Hiburan, sekadar check email, sosial media dan segala berkaitan bukan urusan kerja.

2. Telefon Pintar: Kawan Utama Kepada Laptop

Smartphone atau telefon pintar adalah gajet kedua terpenting untuk freelancer. Tanpa smartphone mana mungkin anda menerima panggilan dan melirik pandang notifikasi e-mel pelanggan, menguruskan jadual anda, dan berhubung dengan team anda. Ketika memilih smartphone, anda perlu mempertimbangkan faktor seperti daya tahan bateri, kualiti kamera, dan kapasiti storan.

Salah satu smartphone yang ideal untuk freelancer adalah iPhone 14 Pro. Ia mempunyai bateri tahan lama, kamera berkualiti tinggi, dan banyak ruang storan. iPhone 14 Pro juga serasi dengan pelbagai aplikasi yang boleh membantu anda sentiasa teratur dan produktif.

Satu lagi pilihan adalah Samsung Galaxy A Series. Ia mempunyai reka bentuk yang elegan, hayat bateri yang panjang, dan kuasa pemprosesan yang jitu. Samsung Galaxy A Series juga mempunyai kamera berkualiti tinggi dan banyak ruang simpanan. Secara peribadi saya hanya memakai Samsung Galaxy A73 5G. Android lebih dekat di hati saya. Kerana ruang ekosistem kerja saya banyak melibatkan produk dan perisian dari Google.

Apabila memilih telefon pintar, adalah penting untuk mempertimbangkan bajet anda juga. Walaupun telefon pintar berprestasi tinggi boleh menjadi mahal, ianya sering menawarkan prestasi dan daya tahan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak telefon pintar yang berpatutan yang masih boleh menyelesaikan tugasan seperti RealMe, Honor dan pelbagai lagi telefon dengan sistem operasi Android

Apa yang penting sistem operasi manakah menjadi pilihan anda? Android atau iOS? Pilih yang anda selesa dan biasa dengan fungsi yang terdapat di dalamnya.

3. Fon Kepala Pembatalan Bunyi: Nikmat Tanpa Gangguan

Sebagai pekerja bebas, anda mungkin bekerja di persekitaran bising seperti kedai kopi atau tempat lepak di pasar raya. Fon kepala tapisan kebisingan atau noise-cancelling headphones boleh membantu anda menghalang gangguan bunyi dan memberi tumpuan kepada kerja anda. Apabila memilih fon kepala jenis ini, anda perlu mempertimbangkan faktor seperti keselesaan, kualiti bunyi, dan hayat bateri.

Satu pilihan adalah Sennheiser HD 350BT. Fon kepala atau telinga ini selesa dipakai untuk tempoh yang panjang dan mempunyai kebolehan tapisan kebisingan yang sangat baik. Sennheiser HD 350BT juga mempunyai hayat bateri yang panjang, jadi anda tidak perlu risau tentang mengecas semula baterinya secara kerap.

Satu lagi pilihan adalah Sony WH-1000XM5. Fon ini mempunyai reka bentuk yang elegan, hayat bateri yang panjang, dan kebolehan tapisan kebisingan yang sangat baik. Sony WH-1000XM5 juga mempunyai bunyi berkualiti tinggi dan sesuai dipakai jangka masa yang lama.

Saya mencadangkan kedua jenama dan model siri ini kerana secara peribadi saya telah menggunakannya (model lama) bertahun-tahun tanpa sebarang masalah dan sangat berpuas hati dengan prestasinya. Apa pun tiada yang kekal. Di suatu masa tetap akan rosak juga.

Edifier X3 Sony WF 1000MX3
Saya menggunakan model Sony yang lama iaitu WF-1000MX3 dan juga fon telinga tambahan untuk tablet iaitu X3 Edifier.
Edifier headphone tanpa wayar
Saya juga pernah mencuba fon telinga tanpa wayar dari Edifier (W820BT), walaupun harganya tidak mahal, tetapi tidak sesuai dengan telinga saya kerana cepat merasa panas.

Apabila memilih fon telinga tapisan kebisingan, adalah penting untuk mempertimbangkan bajet anda juga. Walaupun fon kepala berprestasi tinggi boleh menjadi mahal, ianya sering menawarkan kebolehan tapisan kebisingan dan kualiti bunyi yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak fon kepala tapisan kebisingan yang berpatutan yang masih boleh menyelesaikan tugasan.

4. Pengecas Mudah Alih: Tak Akan Kehabisan Bateri Lagi

Sebagai pekerja bebas, anda sering bekerja dari lokasi yang berbeza dan mungkin tidak sentiasa mempunyai akses kepada soket atau plug elektrik. Pengecas mudah alih boleh membantu anda mengecas peranti anda di mana saja. Apabila memilih pengecas mudah alih, anda perlu mempertimbangkan faktor seperti kapasiti, saiz, dan berat.

Salah satu pengecas mudah alih atau PowerBank yang sesuai untuk pekerja bebas adalah Baseus 22.5W. Ia bersaiz kecil, memudahkan untuk dibawa dalam beg atau poket anda. Baseus 22.5W juga mempunyai bateri berkapasiti tinggi sebanyak 20000mAH, dan kelajuan pengecasan yang pantas dengan kuasa penghantaran yang tinggi (Power-Delivery).

Pilihan lain adalah Anker A1289 PowerCore 737. Ia mempunyai reka bentuk dengan paparan digital pintar dan bateri berkapasiti tinggi sebanyak 24000mAH dengan kuasa output 140W, menjadikannya sesuai untuk pekerja bebas yang perlu mengecas beberapa peranti sekaligus termasuklah laptop atau tablet berkuasa tinggi. Anker A1289 PowerCore 737 juga dilengkapi dengan kuasa penghantaran (PD) terbaru iaitu 3.1 dan 3 port pengecasan.

YooBao powerbank laptop
Secara peribadi saya pernah menggunakan model dari Yoobao ini, tetapi tersangatlah panas melampau bila memegang powerbank ini tatkala mengecas laptop (cas telefon tiada masalah).

Apabila memilih pengecas mudah alih, penting untuk mempertimbangkan bajet anda juga. Walaupun pengecas mudah alih yang berjenama terkenal mungkin mahal, ia sering menawarkan kapasiti dan daya tahan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak pengecas mudah alih yang tidak mahal yang masih boleh menyelesaikan hasrat anda. Nama-nama seperti Pineng dan Xiaomi dan jenama lain lagi yang tidak pernah dengar tentunya bersepah berada di Shopee dan Lazada.

5. Pemacu Cakera Keras Luaran: Simpan Kerja Anda Dengan Selamat

pemacu cakera keras luaran

Sebagai seorang pekerja bebas, kerja anda adalah wang bagi anda. Anda perlu memastikan ia disimpan di tempat selamat jika berlaku kegagalan komputer atau masalah teknikal lain. Pemacu keras luaran (HDD) atau pemacu keadaan pepejal (SSD) dapat membantu anda menyimpan kerja anda dan menjaganya dari hilang. Apabila memilih pemacu keras luaran, anda perlu mempertimbangkan faktor seperti kapasiti, kelajuan, dan kesesuaian.

Salah satu pemacu keras luaran yang sesuai untuk pekerja bebas adalah SanDisk Extreme Pro Portable SSD. Ia mempunyai reka bentuk padat dan penyimpanan berkapasiti tinggi, menjadikannya mudah untuk menyimpan fail kerja anda di mana-mana sahaja. SanDisk Extreme Pro SSD juga mempunyai kelajuan perpindahan data yang cepat (2000MB/s) dan sesuai dengan sistem pengendalian Mac dan Windows. Ia juga mempunyai kadar rintangan habuk dan air serta mampu mendapat perlindungan yang baik andai terjatuh.

Pilihan lain adalah Western Digital WD Elements 2.5 quot. Ia mempunyai penyimpanan HDD berkapasiti tinggi, menjadikannya sesuai untuk pekerja bebas yang bekerja dengan fail besar. Western Digital WD Elements juga mempunyai kelajuan pengalihan data yang sederhana dan sesuai dengan sistem pengendalian Mac dan Windows.

Apabila memilih HDD atau SSD, adalah penting untuk mempertimbangkan bajet anda. Walaupun pemacu keadaan pepejal (SSD) boleh menjadi mahal, ia sering menawarkan kapasiti dan daya tahan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak pilihan yang murah yang masih dapat menyimpan data dengan selamat.

6. Tetikus Laptop dan Papan Kekunci Tanpa Wayar: Tingkatkan Produktiviti

tetikus dan papan kekunci

Sebagai seorang pekerja bebas, anda sering bekerja pada komputer riba untuk tempoh yang lama. Tetikus dan papan kekunci tanpa wayar dapat membantu anda meningkatkan produktiviti dan mengurangkan tekanan pada tangan dan pergelangan tangan anda. Apabila memilih tetikus dan papan kekunci tanpa wayar, anda perlu mempertimbangkan faktor-faktor seperti keselesaan, hayat bateri, dan keserasian.

Satu set tetikus dan papan kekunci tanpa wayar yang sesuai untuk pekerja bebas ialah Logitech MK240 Nano Combo. Papan kekunci ini mampu memberi pengalaman menaip yang selesa dan hayat bateri yang panjang, manakala bagi tetikus mempunyai pegangan yang selesa dan penjejakan optik definisi tinggi (1000dpi) untuk pelancaran dan lebih responsif ketika menggunakannya. Logitech MK240 Nano Combo tanpa wayar ini juga serasi dengan kedua-dua sistem operasi Mac dan Windows.

Jika selera anda tahap golongan bangsawan, pilihan lain ialah papan kekunci mekanikal Keychron K2 V2. Dipadankan pula dengan tetikus Microsoft Surface Arc tentu terasa anda tergolong dalam golongan T20 atau berkemampuan. Tetikus ini mempunyai reka bentuk arka yang unik dan kemampuan membenjol yang dapat membantu mengurangkan tekanan pada tangan dan pergelangan tangan anda.

Apabila memilih tetikus dan papan kekunci tanpa wayar, adalah penting untuk mempertimbangkan bajet anda juga. Walaupun set tikus dan papan kekunci tanpa wayar yang berjenama terkenal boleh menjadi mahal, ia sering menawarkan keselesaan dan daya tahan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak set tetikus dan papan kekunci tanpa wayar yang tersangat murah yang masih dapat melakukan tugas yang sama.

7. Meja Berdiri Boleh Laras: Menyediakan Postur Lebih Baik Untuk Kesihatan

Sebagai seorang freelancer, anda sering duduk untuk tempoh masa yang lama, yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Meja berdiri seperti ini boleh membantu kedudukan postur anda dan mengurangkan risiko masalah kesihatan seperti sakit belakang dan obesiti. Apabila memilih meja berdiri, anda perlu mempertimbangkan faktor seperti kebolehlarasan ketinggian, kestabilan, dan saiz.

Salah satu meja berdiri yang sesuai untuk freelancer adalah Flexispot EF1. Ia mempunyai permukaan kerja yang luas dan kebolehan mengubah ketinggian dari 71cm hingga 121cm, menjadikannya mudah untuk mencari ketinggian yang sesuai untuk keperluan anda. Meja berdiri boleh laras Flexispot juga mempunyai reka bentuk yang kukuh dan kebolehlarasan dengan tenaga elektrik yang lancar.

Flexispot adjustable standing desk
Sumber gambar dari Lazada. Lihat sini.

Pilihan lain adalah meja dari SPACE. Ia mempunyai reka bentuk yang elegan dan kebolehan mengubah ketinggian dari 60cm hingga 125cm, menjadikannya mudah untuk mencari ketinggian yang sesuai untuk keperluan anda. Meja boleh laras dari SPACE ini juga mempunyai reka bentuk yang kukuh dan ciri-ciri yang boleh disesuaikan seperti jalur kuasa terbina dan kekunci ingatan kedudukan ketinggian.

Apabila memilih meja berdiri, penting untuk mempertimbangkan bajet anda juga. Walaupun meja berdiri yang berkualiti tinggi boleh menjadi mahal, ia sering menawarkan kestabilan dan ketahanan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak meja berdiri yang berpatutan yang masih boleh fungsi yang sama.

Gajet-gajet berguna lain untuk pekerja bebas

Walaupun tujuh gajet penting yang kami bincangkan sebelum ini adalah keperluan utama untuk setiap freelancer, ada gajet-gajet berguna lain yang dapat menjadikan pengalaman kerja anda lebih baik. Berikut adalah beberapa gajet yang anda mungkin ingin pertimbangkan:

Monitor kedua

Monitor dan kipas meja opis
Adakalanya anda mungkin memerlukan monitor kedua untuk… well sambil layan movie. Eh tidak, mestilah untuk buat kerja juga.

Laptop adalah gajet penting untuk setiap freelancer. Ia membolehkan anda bekerja dari mana-mana dan pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, jika anda sedang bekerja pada projek yang memerlukan pemerhatian kerja yang banyak, skrin laptop mungkin tidak mencukupi. Ini adalah keadaan di mana monitor menjadi penting. Monitor boleh memberikan anda pemerhatian skop kerja yang lebih besar dan meningkatkan produktiviti anda. Semasa memilih monitor, pastikan ia mempunyai resolusi yang tinggi dan ketepatan warna yang baik.

Lampu meja

LED Lamp desk for Surface
Adakalanya mungkin anda ingin ketenangan dan kesunyian sambil bertemankan lampu malap. Kemungkinan idea akan datang mencurah-curah.

Lampu meja mungkin kelihatan seperti gajet tidak bermakna kerana anda mungkin sudah mempunyai lampu di bilik anda, tetapi ia boleh memberikan impak yang besar pada kualiti kerja anda. Lampu meja boleh meningkatkan kebolehlihatan anda dan mengurangkan ketegangan pada mata (eye strain). Keadaan ini mungkin perlu bila mana anda ingin melakukan kerja di waktu malam tanpa mengganggu sesiapa yang tengah tidur. Lampu ini hanya buka di ruang kerja anda sahaja, tanpa perlu membuka lampu bilik keseluruhan. Semasa memilih lampu meja, pastikan ia mempunyai tetapan kecerahan yang boleh diubah suai dan mudah dipasang.

Jam tangan pintar

Penjejak kecergasan
Saya hanya memakai penjejak kecergasan Huawei Band, ianya murah dan mampu menyediakan banyak fungsi seperti jam tangan pintar.

Jam tangan pintar boleh membantu anda sentiasa teratur melakukan kerja dan menguruskan masa anda dengan lebih berkesan. Ia juga boleh mengesan tahap kecergasan anda dan memantau kesihatan anda. Terutamanya ianya boleh memberikan bunyi amaran jika anda duduk terlalu lama dan harus bangun untuk meregangkan badan.

Kesimpulan: Melaburlah dalam perniagaan freelance anda dengan gajet yang sesuai

Sebagai seorang freelancer, kejayaan anda bergantung pada keupayaan anda untuk bekerja dengan cekap dan menghasilkan kerja berkualiti tinggi. Alat atau gajet yang sesuai dapat membantu anda mencapai matlamat ini. Mulai dari laptop dan telefon pintar hingga headphone yang boleh menyekat bunyi dan kerusi meja untuk bekerja, terdapat pelbagai jenis gajet yang setiap freelancer perlu pertimbangkan untuk dimasukkan ke dalam peralatan wajib mereka.

Apabila memilih gajet gajet ini, penting untuk mempertimbangkan faktor seperti anggaran kos, prestasi, dan keserasian. Dengan melabur dalam gajet yang sesuai, anda boleh meningkatkan produktiviti anda, mengurangkan tahap tekanan anda bekerja, dan membawa perniagaan freelance anda ke tahap seterusnya.

Akhir kata, anda harus ukur baju di badan sendiri. Apa yang saya cadangkan mungkin tidak kena dengan bajet anda dan tidak mesra poket. Jika anda baru mula berjinak-jinak dalam dunia freelancing, laptop terpakai dan murah juga mampu menjalankan tugas yang sama, berbanding dengan anda terpaksa keluar belanja yang besar untuk laptop baru. Maka bila bisnes freelance anda bertambah maju sedikit, barulah anda menggunakan konsep seperti pepatah melayu, “Alah membeli, menang memakai..”.

Give a Comment